Dut Yaprağının 5 Şaşırtıcı Faydası

Çoğu insan dut ağacının en iyi kısmını düşündüğünde aklına hemen meyvesi gelir. Lezzetli, koyu renkli, çeşitli reçellerde ve turtalarda kullanılan bu meyveler mutlak bir zevktir.

Ancak lezzetli meyvenin dut ağacının sadece ikinci en iyi kısmı olduğu ortaya çıktı.

Aslında en iyi kısmı, inanılmaz çeşitlilikte mikro besinlerle dolu olan ve oldukça muhteşem faydalar sunabilen yapraklarıdır.

Bu yazıda, dut yapraklarını derinlemesine inceleyeceğiz. Hangi besinleri içerdiklerine, ne gibi faydalar sağlayabileceklerine ve varsa ne gibi yan etkileri olabileceğine bakacağız.

Bu yazının sonunda, sağlığınızı iyileştirebilecek ve biyolojik yaşlanmayla mücadele edebilecek bu şaşırtıcı doğal ilacı çok daha iyi anlayacaksınız!

Dut Yapraklarının Birçok Faydası

Temel bilgilerle başlayalım: Dut yaprakları hangi besinleri içerir?

Dut yaprakları şu yönlerden zengindir:

C Vitamini

Fosfor

Magnezyum

Kalsiyum

Çinko

Demir

Potasyum

"Bir dakika, bana yaprakları gerçekten yiyebileceğinizi mi söylüyorsunuz?" diye düşünüyor olabilirsiniz.

Cevap kesin bir evettir.

Pek çok toplayıcı dut yaprağı yer - yaprakları "yabani salatanın" bir parçası olarak görürler [1]. Yapraklar genç ve yumuşak olduğunda, çiğ ya da pişmiş olarak tamamen yenilebilir.

Bununla birlikte, dut yapraklarının en yaygın kullanımı çay ve tentürlerdir. Dut yaprağı çayı, binlerce yıldır tıbbi özellikleri için kullanılan temel bir bitkisel ilaç olmuştur.

Ne gibi tıbbi özellikleri olduğunu mu soruyorsunuz?

Kan Şekerini Kontrol Etme

Birçok çalışma, dut yaprağının (ve dut yaprağı özütünün) yüksek karbonhidratlı bir öğünün ardından kan şekeri tepkisini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve esasen kan dolaşımınızdaki şeker seviyelerini düşürdüğünü kanıtlamıştır.

Bir çalışmada [2], yaşları 19 ila 59 arasında değişen 37 yetişkine, yüksek glikozlu maltodekstrin takviyesi (yüksek karbonhidratlı bir öğünün sonuçlarını taklit etmek için) ile birlikte plasebo veya dut yaprağı takviyesi verilmiştir. Dut yaprağı ekstresi alanların kan şekeri seviyeleri plasebo alanlara kıyasla "istatistiksel olarak anlamlı derecede" daha düşüktü. Hepsinden iyisi, ekstraktın kullanımını takiben herhangi bir sindirim sorunu veya gastrointestinal sorun yaşanmadı (yani düşük yan etki riski).

Bir meta-analiz [3] 12 klinik çalışmayı içermekte ve "Dut yaprağı (ML) ve dut yaprağı ekstresi (MLE) takviyesinin açlık kan şekerinde (FBG) önemli bir düşüşe neden olduğunu" ortaya koymaktadır. Sadece bu da değil, makale "uzun süreli ML/MLE takviyesinin (≥8 hafta) glisemik özelliklerin düzenlenmesinde daha etkili olduğu" sonucuna varmıştır.
Dut yaprakları fitokimyasallar, polisakkaritler, flavonoidler ve fenolikler bakımından zengindir ve bunların tümü hem öğünlerinizden sonra hem de gün boyunca (açlık kan şekeri ile gösterildiği gibi) kan şekeri seviyelerini düzenlemeye (ve düşürmeye) yardımcı olabilir.

Obezite ile Mücadele

Dut yaprağı çayı uzun zamandır yağ yakıcı, obeziteyle savaşan bir ilaç olarak kullanılmaktadır ve son araştırmalar etkilerinin arkasındaki nedeni kanıtlamıştır.

2022 yılında yapılan bir çalışmada [4] dut yapraklarındaki kriptoklorojenik asit ve neoklorojenik asidin "adipositlerde sitotoksisite olmaksızın lipit birikimini engellediği ve CCAAT/enhancer-binding protein alpha ekspresyonunu baskıladığı bulunmuştur. Ayrıca, (takviye) yüksek yağlı diyetle indüklenen yağ dokusu kütle artışını azaltmıştır."

Bunu basit terimlerle ifade edecek olursak, bu araştırmada kullanılan dut yaprakları, yüksek yağlı diyet uygulandığında bile yağ dokusunun lipid (yağ hücresi) biriktirmesini engellemiştir. Modern diyette ne kadar çok yağ olduğu göz önüne alındığında, bu kesinlikle hepimize fayda sağlayabilecek olumlu bir sonuç!

Ancak yaprakların yapabileceği tek şey bu değildir. Aslında, sadece kilo alımını durdurmakla kalmayıp aynı zamanda kilo kaybını da teşvik ederek obezite ile mücadele etme olasılığı vardır.

2019 yılında yapılan bir hayvan çalışmasında [5] diyetle beslenen obez farelerin dut yaprağı özütü ile tedavi edilmesinin kiloları üzerinde önemli etkileri olduğu bulunmuştur. Diyetlerine veya yaşam tarzlarına başka bir müdahale olmaksızın takviyeyi aldıktan sonra sadece 13 hafta içinde sonuçlar gözle görülür hale geldi.

Çalışma, "dut yapraklarının vücut ağırlığı artışını, yağ birikimini ve açlık kan glikozunu azaltmak ve insülin duyarlılığını iyileştirmek de dahil olmak üzere DIO farelerinin yağlanmasını önemli ölçüde hafiflettiğini buldu. Ayrıca, dut yapraklarının karaciğer ve böbrekler üzerinde koruyucu etkileri olmuştur."

Yine, bu güçlü flavonoidler ve polifenoller, iltihaplanmayı önlemek ve yüksek yağlı bir diyetin etkileriyle mücadele etmek için vücudun iç işlevlerini geliştirmek için çok çalışıyor.

Asıl önemli olan ise, "dut yapraklarının, kısmen termojenezin artması ve BAT'ta ayrılmayan protein 1'in aşırı ekspresyonu ile gösterilen kahverengi yağ dokusu (BAT) aktivitesini artırarak obeziteyi hafifletebilmesiydi."

Kahverengi yağ dokusu bir tür "iyi" yağdır. Beyaz yağ dokusu, tükettiğiniz yağı depolamak için kullanılır ve daha sonra yakıt için yağ yakma zamanı geldiğinde parçalanır. Kahverengi yağ dokusu ise beyaz yağ dokunuzdaki lipitleri oksitleyerek termojenez için kullanılacak "yakıtı" sağlar.

Obezite beyaz yağ dokusunda artışa ve kahverengi yağ dokusunda azalmaya yol açabilir, bu da vücudunuzu yağ yakmada daha az etkili hale getirir. Ancak, dut yaprakları bu durumu tersine çevirerek ve kahverengi yağ dokusunu artırarak vücudunuzun daha verimli bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olur ve depolanan yağ miktarını azaltır.







Metta News

Metta.news, Budizm, Hinduizm, kristaller ve ruhsal enerji hakkında bilgilerin paylaşıldığı bir platformdur!

En son haberleri takip etmek için abone olun.

Copyright © 2024 - 2025 skyIdesign | Tüm Hakları Saklıdır.     KVKK | Gizlilik | Kullanım Koşulları
metta.news bir MettaScape.com® online avm girişimidir.