Stresli mi hissediyorsunuz? Bunalmış mı? Anı yaşamakta zorlanıyor musunuz?
Ne yazık ki bu durum pek çok insanın normları haline geliyor. Ve bu muhtemelen büyük bir sürpriz değil; içinde yaşadığımız modern dünya zihinlerimizi aşırı uyarma ve dikkatimizi çekme eğiliminde - tarihteki diğer zamanlardan daha fazla (teşekkürler teknoloji!). Ancak bu, kontrolü geri kazanamayacağımız anlamına gelmiyor.
Giriş: Farkındalık.
''Farkındalık, dikkati belirli bir şekilde vermek anlamına gelir: kasıtlı olarak, içinde bulunulan anda ve yargılamadan." Jon Kabat-Zinn, the founder of Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)
Temel olarak farkındalık, o anda ne yaptığımızın ve ne hissettiğimizin farkında olmakla ilgilidir.
Bu bizi daha az tepkisel ve etrafımızdaki dünyadan daha az bunalmış hale getirir.
Peki başka neden farkındalık pratiği yapmalısınız?
Ve bunu nasıl uygulayabilirsiniz?
Bu kılavuzda, bir farkındalık gurusu olmak için bilmeniz gereken her şeyi ele alıyoruz.
Farkındalık Neden Önemlidir?
Farkındalık fikri kulağa biraz saçma gelebilir. Ancak aslında bu konuda, özellikle de zihinsel refah ve sağlıkla ilgili tonlarca araştırma var.
Farkındalık üzerine 2013 yılında yapılan bilimsel bir incelemede şunlar belirtilmiştir,
"Farkındalık, öznel iyi olma halinin artması, psikolojik semptomların ve duygusal tepkiselliğin azalması ve davranışsal düzenlemenin iyileşmesi gibi çeşitli olumlu psikolojik etkilere yol açmaktadır."
Farkındalık üzerine yapılan daha ileri araştırmalar, duygusal düzenlemeye yardımcı olması nedeniyle depresyon ve anksiyeteyi hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Başka bir deyişle, farkındalık güçlüdür.
Ve bu kesinlikle esnetmek isteyeceğiniz bir süper güçtür.
Ayrıca, her şey zihinsel esenlikle ilgili değildir. Daha dikkatli olmak, fiziksel sağlığınızı da aşağıdakiler dahil birçok yönden geliştirebilir:
Stresi azaltmak
Kalp hastalığı riskinizi azaltma
Kan basıncının düşürülmesi
Kronik ağrının azaltılması
Uykuyu iyileştirme
Gastrointestinal fonksiyon bozukluklarının veya problemlerin hafifletilmesi
Artık faydalarını ve neden kendi hayatımıza kesinlikle daha fazla farkındalık katmak istediğimizi bildiğimize göre, biraz daha derine inelim.
Farkındalığın 3 Temel Direği Nedir?
Sorun şu ki, çoğumuz günlerimizi otomatik pilotta geçiriyoruz.
Hareketleri yerine getiriyoruz ancak tam olarak şimdiki anda değiliz ve hayat denen bu harika yolculuğun beraberinde getirdiği keyfin önemli yönlerini kaçırıyoruz. Ayrıca tepki verme eğilimindeyizdir, bu da bazı istenmeyen sonuçlara ve sonuçlara yol açabilir.
Daha bilinçli olmak bu döngüyü kırar, ancak pratik gerektirir. Tüm farkındalık uygulamaları, aşağıdakileri içeren farkındalığın üç ana sütununu içerir:
Niyet: Bu, farkındalığı geliştirmemizi ve ihtiyaç duyduğumuzda bu yeni farkındalık düzeyine geri dönmemizi sağlar.
Dikkat: Bu, dün ne olduğuna veya yarın ne olabileceğine değil, yalnızca şu ana dikkat etmek anlamına gelir. Her şey şu anla ilgilidir. Ne hissediyorsunuz? Hangi düşünceleri gözlemliyorsunuz?
Tutum: Farkındalık, biraz merak ve nezaketle birlikte yargılayıcı olmayan bir tutum gerektirir (özellikle kendi düşünceleriniz söz konusu olduğunda!).
Farkındalığı uygularken ve geliştirirken bu üç sütunu da aklınızda tutun.